• Perjumpaan pertama gerup fb SERENA MALAYSIA

    Perjumpaan pertama gerup fb SERENA MALAYSIA tahun 2011 sebagai TT 01/2011 pada 22 jan 2011 [......

  • TT 03/2011

    TT 03/2011 pada 26 Mac 2011. di Attap Seafood, seksyen 7, Shah Alam , Selangor[...]...

  • VIDEO ODD @Putrajaya

    VIDEO ODD @Putrajaya.. Video pertama seumpanaya yang merakamkan aktiviti NSOCM di Putrajaya pada 15 Julai 2012[...]

  • Komuniti Pemilik MPV Malaysia

    JOM... kita sertai KPMM... !!! Semua ahli berdaftar NSOCM adalah di galakkan untuk menyertai KPMM [...]

  • TTs 03/2012

    TTs 03/2012 kali ini di adakan pada 30 JUN 2013. Seperti kebiasaanya berkumpul di Parkir Stadium Shah Alam selepas waktu Isya . sambil menunggu rakan...

TEH TARIK SESSION - SENTRAL REGION 24/1/2016

0 comments


Bertempat di lokasi T&T Tandori Jln Genting Kelang Telah menemukan Pemilik Nissan Serena sambil sembang santai beramah mesra setelah sekian lama tak berkesempatan bertemu disebabkan kekangan masa kerja dan keluarga...Alhamdulillah pertemuan tersebut telah berjaya dan merupakan penampilan sulung dari Nsocm Sentral Region..

Semasa menunggu rakan-rakan lain sampai..sambil-sambil berborak bersama-sama.









Antara Baju pilihan dan masih menunggu corak baru untuk memberi nafas baru pada Nsocm Sentral Region


Antara Stiker kereta yang turut mendapat perhatian untuk permintaan kepada Ahli yang berminat.



Jika ada Sebarang Pertanyaan Boleh Menghubungi Sy Wann Jazz 019-2385951 Call/Sms/WsApp
Untuk Bahagian Nsocm Sentral Region



Read More »

MEGA TTS SOUTHERN EDITION 2016...JEMPUT PEMILIK SERENARIAN AHLI DAN BUKAN AHLI UNTUK SATU PERJUMPAAN BEKELUARGA PEMILIK SERENA.

0 comments





SEMUA SERENARIAN..DAN PEMILIK SERENA SERTA INGIN MENDAPAT INFO2 SERENA..
BOLEH BERJUMPA PEMILIK2 SERENA YANG BERLANSUNG DISANA NANTI,,SAMBIL BERKENAL-KENALAN DENGAN MEREKA..


Rantau Eco Park SEREMBAN CALLING 2016.
YURAN EVENT 
RM100(wajib untuk 5 person) tambahan RM20 seorang (7 tahun keatas shj)
RM50(wajib)
bujang atau perseorangan
yuran ini kepada pemilik kenderaan SERENA termasuk AHLI dan BELUM AHLI yang hadirkan diri sahaja.
Termasuk :-
-Door gift (event sticker)
-makan 4 sessi
12.3 -tgh
12.3 -malam (barbeque kambing,ayam,western)
13.3 -pagi
13.3 -tgh
-Hadiah sukaneka kanak2 / dewasa
-Hadiah cabutan bertuah
-Hadiah memancing
-Hadiah bakat nsocm
-Sumbangan utk kelab
BAYARAN CHALET:(utk yang ingin menginap shaja)
chalet - RM190 PER FAMILY(unlimted)
Doom - RM45 PER HEAD (4 org satu doom)
camping area - RM15 (UTK TAPAK SHJ) KHEMAH BAWA SENDIRI
Pertanyaan tempahan bilik siapa cepat die punye.
pembayaran booking bilik diminta untuk membuat pembayaran awal.
tarikh tutup YURAN event 25 februari 2016.
SETERUSNYA....
Call wasup
0103677905
-087- Asraf Khalid Amw


JIKA TUAN2 DAN PUAN UNTUK HADIR SAJA PADA HARI TERSEBUT UNTUK MENGENALI DAN MENDEKATKAN KITA PEMILIK SERENA SERTA INGIN MENDAPATKAN TIPS2 KENDERAAN SERENA SERTA TEKNIKAL..DISINILAN PELUANG ANDA SELAIN MENGIKUTI DILAMAN FACEBOOK NSOCM.

SEKIRANYA INGIN MENGIKUTI FB NSOCM BOLEH WSAPP/HP/MSJ : 019-2385951 wann jazz 



Read More »

NSOCM : PERJUMPAAN MINI TTS ZONE KLANG PADA 10HB. NOV 2015

0 comments

Perjumpaan Keluarga Serenarian Zone Klang, yg diadakan baru-baru ini sangat-sangat terpuji dimana mereka telah bermuafakat bersama-sama keluarga bagi mengeratkan kekeluargaan.

Kemesraan Bila Bertemu..Orang lama dalam NSOCM...Ajk paling Ceria'
Acara menjamu selera bermula ...Emmm sedapnya...










Tu dia...Pakngah selaku Tetamu VIP ...turut hadir memberi semangat kepada Anak buah, serta keluarga Serenarian Zone Klang

Woww..Ape yg lucunya tu....pembahagian wang beli spare part Serena ke?...





Acara yang telah dirancang terdiri dari Idea2 orang lama dan baru didalam NSOCM ..bertujuan menyuntik semangat Kekeluargaan Ahli dan merapatkan perhubungan kekeluargaan...Tahniah! kepada Ajk2 dan semua yg terlibat secara lansung atau tidak..sama muafakat menjayakan misi bersama keluarga....

Semoga Acara2 ini dapat diteruskan dimasa-masa depan dan tidak terhenti disini, begitu juga zone2 dibahagian lain sedang rancak merancang perjumpaan  keluarga..

Kepada yg berminat ingin bersama-sama kami bolehlah membuka daftar Facebook terlebih dahulu bagi mengikuti perkembangan Klub ini, dan sebarang kemuskilan boleh diajukan kami sentiasa membantu ...


Read More »

NSOCM : TIPS LANGKAH-LANGKAH PENJAGAAN ENJINE KERETA

0 comments

1.0  TIPS ASAS PENJAGAAN KERETA

  • Setiap 2 minggu atau 5000 km (yang mana dahulu)
  • Setiap bulan atau 2000 km (yang mana dahulu)
  • Setiap 3 bulan atau 5000 km (yang mana dahulu)
  • Setiap 6 bulan atau 10000 km (yang mana dahulu)
  • Setahun sekali atau 20000 km (yang mana dahulu)
  • Setiap 2 tahun atau 40000 km (yang mana dahulu)
  • Setiap 3 tahun atau 60000 km (yang mana dahulu)
  • Setiap 5 tahun atau 100000 km (yang mana dahulu)

1.1  Setiap 2 Minggu atau 5000 km (yang mana dahulu)
  • Periksa paras minyak pelincir dan kelikatannya. Tambah jika perlu
  • Periksa paras coolant (cecair penyejuk) di tangki radiator dan radiator reserve tank . Tambah jika perlu.
  • Periksa paras cecair pembersih windscreen. Tambah jika perlu.

1.2  Setiap bulan atau 2000 km (yang mana dahulu)
  • Periksa keadaan tayar dan tekanan anginnya.
  • Periksa paras Cecair Transmisi (ATF). Tambah jika perlu.
  • Periksa paras Cecair Brek. Tambah jika perlu.
  • Periksa paras Power Steering. Tambah jika perlu.
  • Periksa paras Air Bateri. Tambah jika perlu.
  • Pastikan lampu berfungsi.
  • Perhatikan tempat letak kereta jika terdapat tanda-tanda kebocoran
  • Sapu Wax kereta (untuk melindungi cat).

1.3  Setiap 3 bulan atau 5000 km (yang mana dahulu)
  • Periksa ketegangan Auxiliary Drive Belt (cth. Alternator Belt, Aircond Belat).
  • Periksa keadaan Bateri.
  • Periksa sesalur (Hose).
  • Periksa pengelap windscreen (Wiper).
  • Periksa sistem Ekzos

1.4  Setiap 6 bulan atau 10000 km (yang mana dahulu)
  • Tukar Minyak Pelincir dan Oil Filter  ( Setiap 6 bulan / 10000 km atau 3 bulan / 5000 km - Sila rujuk manual kereta anda (Car Owners Manual).
  • Periksa Sistem Suspensi (Suspension System) -Shock Absober.
  • Buat Tayar Rotation dan Balancing.
  • Selaraskan Karburetor (Untuk kereta yang menggunakan karburetor).
  • Periksa Fuel Filter.
  • Tukar Pengelap Windscreen Wiper )
  • Bersihkan Air Filter.
1.5   Setahun sekali atau 20000 km (yang mana dahulu)
  • Flush Radiator dan Tukar Coolant.
  • Servis Penyaman Udara (Air-Conditioner)
  • Tukar Air Filter.
  • Periksa Sistem Brek termasuk Brake Lining, Rotordan Drum.
  • Periksa Sistem Pengecas Bateri (Charging SystemAlternator).
  • Buat Imbangan dan Penjajaran Roda (Wheel Balancing and Alignment)
  • Tukar Fuel Filter (untuk kereta yang menggunakan karburetor).
  • Buat Chasis lubrication.
  • Tune up Enjin

1.6  Setiap 2 tahun atau 40000 km (yang mana dahulu)
  • Tukar Cecair Transmisi Manual, Filter dan GasketTangki.
  • Tukar Cecair Tarnsmisi Automatik (ATF), Filter danGasket Tangki
  • Tukar Fuel Filter  (untuk kereta yang menggunakanFuel Injection)
  • Sapu gris pada Wheel Bearing.
  • Minyakkan (Lubricate) semua engsel dan ibu kunci
  • Tukar Cecair Brek (Brake Fluid)
  • Tukar Spark Plug
1.7  Setiap 3 tahun atau 60000 km (yang mana dahulu)
  • Periksa wayar-wayar pada ignition (Tukar jika perlu)
  • Periksa Sistem Penyejukan (Cooling System). Tukar jika perlu (Hose).
  • Periksa ketegangan dan keadaan Timing Belt.
  • Tukar Bateri (Jika perlu)
1.8  Setiap 5 tahun atau 100000 km (yang mana dahulu)
  • Tukar Timing Belt dan Auxiliary Belts (cth. Air Cond Belts, Alternator Belts)

Tips-tips di atas ialah panduan penjagaan kereta jika anda memandu secara biasa. Pemanduan Lasak memerlukan perbatuan yang lebih rendah sebelum servis.  Jadual di atas juga berdasarkan kepada masa penyelenggaraan iatu secara umum yang selalunya dicadangkan. Oleh itu adalah lebih baik dan tepat sekiranya Manual Kereta (Owners Manual)anda dirujuk untuk  mengetahui Jadual Penyelenggaraan yang bersesuaian dengan kereta anda.


Apa yang di katakan sebagai PEMANDUAN LASAK ??  : 
  • Perjalanan kurang daripada 10 batu atau 16.3 km.
  • Pemanduan "berhenti dan jalan" di bandar.
  • Memandu di tempat berhabuk.
  • Menarik Treler.
  • Kereta tidak dipandu dalam tempoh yang lama.

Read More »

NSOCM : TIPS MEMBERSIHKAN DALAMAN KERETA CARA MUDAH D.I.Y

0 comments

Pertanyaan yang diajukan..

guest: ader X cara paling mudah nk cuci sarong kerusi kete, psal air jatuh. de bau hapak dah.
atika :mcmne nk bersihkn seat keta jenis kulit..bole pkai sebarang pencuci ker..
Jawapan kami..
Thanks bertanya pada guest (tah tak tau nama) dan atika.. So saya hanya dapat berikan sedikit saja cara ringkas macam kat bawah ni
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tip Cara Mudah Bersihkan Seat Kereta
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Ada tiga jenis Sarung kusyen / Seat kereta yang umum digunakan iaitu kulit, kain dan PVC (bahan sintetis).. Tapi tidak semua pencuci bersesuaian untuk kegunaan cucian sarung kusyen kereta tersebut.. Contohnya Sarung kusyen leather ( kulit ) tu hanya boleh guna pencuci leather yang bersesuaian sahaja... Jangan main sembarangan Foam pulak... Foam yang digunakan harus ikut kesesuaian jenis Fabrik dan jenis leather yang digunakan sahaja..

A) Membersihkan Sarung kusyen jenis Fabrik kain.
-Secara umum penggunaan fabric kain pada seat ni tak panas..cuma kalau guna fabrik kelemahannya tangkap habuk dan kalau air minuman ker atau makanan tumpah payah sikit nak hilangkan kesan tumpahan. Seterusnya lama kelamaan memerangkap bau hapak...

- Sarung kusyen kereta akan nampak berpeta-peta dan bercapok-capok nampak sangat kesan kotoran kesan tumpahan air tu bila dah kering
-Kalau pasal nak cuci kete sendiri..Sekarang ni ada macam macam product stain remover untuk bersihkan kotoran pada Seat kereta

-Setakat ni brand yang saya rasa ok, mudah dan senang nak gunakannya adalah dari productsTurtle Wax Power Out! Atau Waxco Tough Stain untuk membersihkan kotoran pada Seat Fabrik kereta.


1-Spray kan Foam tersebut pada tempat kotor di fabrik tersebut…Lumurkan Spray cleaner pada bahagian yang ingin di bersihkan secukup rasa... Biar seketika..
2-Kemudian tonyoh-tonyoh buih foam tu hingga kotoran tu tanggal…Boleh juga tonyoh dengan berus tapi pastikan berus ni lembut je.. Lap kan dengan kain pastu.. Dah bersih
_______________________________
B) Membersihkan Sarung kusyen PVC / PU Cover Seat
-Polyvinyl chloride (PVC) banyak gred. Dari betul-betul menyerupai leather hinggalah ke nampak mcm pvc betul. Dari kualiti yang tahan koyak hingga ke senang koyak. Dari tebal hingga ke nipis.Tetapi kelemahannya adalah bahannya sangat panas dan bahannya akan mudah pecah
-Jenis PU lebih bagus dari PVC lebih tahan & kurang panas dari PVC
-Cuma kalau gunakan PU atau PVC ni perlulah diberi perhatian dan sentiasa dibersihkan dan gilap selalu supaya tidak menjadi keras, merekah dan lapisan luarnya mengelupas sebab overheat kepanasan.

Boleh cari products, Waxco Auto Odour Atau STP Multi Purpose Cleaner untuk kegunaan pembersihan Seat PVC/ PU kereta Korang…
- Penggunaan bahan kandungannya tidak memberikan kesan terhadap PVC dan PU menjadi mudah mengeras dan pecah-pecah..

-Spray kan Foam tersebut pada tempat kotor di Seat PVC tersebut… Biar seketika… Pastu boleh lapkan bersih-bersih
- Kalau ada bekas air tumpah atau bekas makan tumpah senang bersihkan dengan product tersebut
_______________________________

C) Membersihkan Sarung kusyen kulit ( Leather Seat )
-Jika Sarung kusyen atau seat kereta korang diperbuat dari kulit ( leather) elakkan membersihkan kotoran menggunakan kain yang terlampau basah kerana sifat leather boleh menyerap air.kelembapan boleh menyebabkan kulapuk dan memerangkap bau yang kurang menyenangkan
-Memadai dengan penggunaan kain yang kering bagi mengelakkan berlaku kerosakan permukaan kulit berkenaan.

-Sinar matahari, kelembapan dan debu juga dapat membuat kulit seat kereta cepat kering, mudah retak dan pecah-pecah (terkelupas)



-Kat sini saya syorkan cari products meguiars leather Cleaner & conditioner Atau Turtle Waxleather Cleaner & conditioner untuk membersihkan kotoran pada Seat kulit kereta Korang..
- Selain dari membersihkan dari kotoran.. ianya juga mengandungi conditioner agar permukaankulitnya lembut dan elastis


1-Vacum dulu seat korang untuk buang habuk dan debu terlebih dahulu.. Pastu ambil kain sprayleather Cleaner & conditioner pada kain tersebut atau Span pun boleh..
2-Lapkan seluruh permukaan seat kulit tersebut sehingga lah dirasakan bersih..
_______________________________
Adengan Tak mau di lihat ???

Kereta bau hapak segan bila orang lain masuk kereta??
Mungkin dalam kereta tu ada kelembapan yang tinggi. bau tu mungkin datang dari kekotoran pada kusyen atau carpet dalam kereta tu. Kusyen juga menyerap 70% bau dari dalam kereta termasuk lah bau rokok,peluh ,bau muntah anak, bau air tumpah, bau makanan dan sebagainya.. So kalau rajin sila lah cuci kusyen kereta anda…

Read More »